Algeforgiftning hos hund

Hvert år rammes hunder av algeforgiftning i sammenheng med at de får i seg giftig vann, og noen blir svært syke. Algeforgiftning er potensielt dødelig for hunder.
Akutt  Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk

Symptomer på algeforgiftning er blant annet skjelvinger, oppkast og problemer med balansen. Dersom du har vært på stranden og mistenker at alger i vannet har blomstret, og hunden din får symptomer, kan det haste. Ikke nøl med å sette deg i bilen, kontakte veterinær og fortelle at du er på vei. Neste steg kan være kramper, og deretter kan tilstanden forverres ganske raskt. Men de fleste hunder kan reddes dersom de får veterinærbehandling i tide. 



Hunder kan få i seg mye vann når de svømmer. Spesielt om de holder en gjenstand fast i munnen.

Hva er algeblomstring?

Det vi ofte kaller blågrønnalger, cyanobakterier, danner farlige gifter. Giftene er farlige både for dyr og mennesker, men som oftest er det små barn og hunder som rammes av forgiftning, siden de enklere kan få i seg vannet. Etter synlig blomstring synker algene til bunns, men kan dvele ved overflaten i noen dager.

Hvordan forebygge algeforgiftning

For å unngå at hunden din blir rammet – husk på ikke å hoppe uti der vannet ser grumsete ut. Husk å skylle pelsen til hunden din i rent vann etter badet, og stopp hunden fra å drikke sjøvann hvis det ser mistenkelig ut.

Når søker jeg hjelp?

Symptomer på algeforgiftning er blant annet skjelvinger, oppkast og problemer med balansen. Om du har vært ved et vann der du mistenker algeblomstring og din hund får symptomer, kan det haste. Ikke nøl med å sette deg i bilen, ta kontakt med veterinæren og fortell at du er på vei. Det neste trinnet kan være kramper, og tilstanden kan forverres ganske raskt. De fleste hunder kan imidlertid reddes dersom de får veterinærbehandling i tide.

Hva gjør veterinæren?

Slik foregår undersøkelsen ved mistanke om algeforgiftning:

  • Veterinæren lytter og stiller en del spørsmål. I sykdomsbeskrivelsen inngår blant annet:
    – Hva og hvor mye mistenker du at hunden har fått i seg?
    – Hvor lenge har symptomene pågått?
    – Har hunden hatt problemer tidligere?
  • Veterinæren undersøker hele hunden og spesielt huden.
  • Avhengig av hva veterinæren mistenker kan være årsaken, tas blod og urinprøver.
  • En diagnose, eller foreløpig diagnose, stilles.
  • En eventuell behandlingsplan settes opp,  inkludert planlegging av besøk for oppfølging.

Behandling av algeforgiftning

Avhengig av årsaken til algeforgiftning og skader forgiftningen har forårsaket, settes behandling i gang. Det kan for eksempel være forsøk på å få ut giftstoffene gjennom oppkast, og legge hunden på drypp for å skylle rent. I noen tilfeller kan det gis aktivt kull i tablettform eller som væske. Ved alvorlig forgiftning kan hunden bli innlagt. Om det har gått lang tid siden forgiftningen fant sted, blir hunden behandlet på grunnlag av symptomer og hvilke organer som er skadet. Vanligvis med medisin via drypp. En del hunden får motgift mot de stoffene den har fått i seg.