Artrose hos hund

Artrose Forkalkning Hund Slitasje

Minst én av fem hunder rammes av artrose (forkalkning), som er en progressiv sykdomsprosess. Men med riktig livsstil og behandling kan de fleste hunder med artrose få mindre smerter og bedre livskvalitet. I motsetning til mennesker kan ikke hunden fortelle hvor den har vondt. Hundens adferd viser derfor hvordan den har det.

Slik påvirkes hunden av artrose

Symptomene kan føre til at hunden endrer adferd og viser irritasjon mot hunder og mennesker. Noen hunder trekker seg mer tilbake, mens andre kan virke mer hengivne og kontaktsøkende. Symptomene kommer som oftest snikende og har en tendens til å øke med tiden. Været kan påvirke smertene, noen blir verre i kaldt og fuktig vær.

Hva er årsaken til artrose hos hund?

Artrose hos hund kan være primær og oppstå som følge av naturlig aldring og slitasje, eller sekundær som følge av unormal utforming, vekstforstyrrelser eller skader i leddene. I ledd der leddflatene ikke passer sammen, eller der det er instabilitet eller skader i leddflatene, skapes en unormal belastning på leddbrusk og leddkapsler. Det setter i gang en betennelsesprosess i leddene som fører til økt mengde leddvæske, hevelse, smerte og halthet. Hvis betennelsen fortsetter, begynner leddbrusken å brytes ned og kan i verste fall forsvinne helt.

Behandling

Det finnes mye du kan gjøre for å forebygge artrose. Det viktigste er å passe på hundens vekt og form. Også dersom hunden din har fått diagnosen artrose, kan du gjøre mye for å motvirke symptomene. En hund som har god muskelmasse og er i god form, har bedre forutsetninger for å unngå leddproblemer, først og fremst takket være stabile bevegelser og god støtte rundt leddene. Overvekt gir en unødvendig stor belastning på leddene og fører til en økt risiko for å utvikle artrose. Om hunden din har fått diagnosen artrose, finnes det mye du kan gjøre hjemme selv, med ulike øvelser, opptrening og massasje og tøying.

Medisinering

Rådfør deg med veterinæren din og kompetent rehabiliteringspersonale. Fysisk aktivitet, god form og god muskelmasse gir de beste forutsetningene for å motvirke symptomene ved artrose. Overvektige hunder må slankes til normal vekt, og regelmessig fysisk aktivitet hver dag er viktig. Det går ikke an å hvile artrose av seg. I samarbeid med veterinæren din får du råd om et passende mosjonsprogram og kostholdsprogram for hunden din.

Når søker jeg hjelp?

  • Dersom hunden din er stiv når den våkner om morgenen.
  • Dersom hunden din har en halthet som kommer og går.
  • Dersom hunden din er mindre interessert i å gå lange turer.
  • Dersom hunden din har vanskeligheter med å slå seg til ro om natten.
  • Dersom hunden din viser tegn på stivhet etter hvile, halter på ett eller flere bein.
  • Dersom hunden din endrer adferd.
  • Dersom hunden din har hovne og varme ledd.

Stemmer flere av symptomene over, kan det være tegn på artrose i ett eller flere ledd.

Hva gjør veterinæren?

Dersom du mistenker at hunden din er rammet av artrose, er det viktig å la veterinæren din undersøke den for å stille diagnosen. Behandlingen mot artrose er ofte svært vellykket, og de fleste pasientene blir mye bedre og kan leve et aktivt og smertefritt liv.

Slik foregår undersøkelsen

  1. Veterinæren undersøker hunden og gjør en vurdering av dens bevegelsesmønster.
  2. En detaljert ortopedisk undersøkelse blir gjort for å fastslå hvilket eller hvilke ledd som forårsaker hundens smerte.
  3. Med røntgen vurderes leddenes form og grad av artrose. Hunden får et beroligende middel for best mulig bildekvalitet.

Behandling

Formålet er å bryte den onde sirkelen med lite bevegelse og mer smerter. Ofte trenger hunden hjelp med tilrettelegging av rehabiliteringen for å endre på bevegelsesmønsteret sitt og løse opp de smertefulle spenningene. Betennelsesdempende og smertestillende medisiner foreskrives ofte ut fra behov, til smertefulle perioder eller kontinuerlig. Medisinsk behandling med injeksjon direkte i leddene har relativt kort effekt, og gjentatte behandlinger er omdiskuterte. Bruk kosttilskuddene som veterinæren din anbefaler. Det finnes også spesielt hundefôr som inneholder kosttilskudd.

Operasjon

Kikkhullskirurgi gjøres ofte ved vekstforstyrrelser i leddene for å forebygge artrose. Men det finnes ingen måte å operere bort artrose på. Hvis artrosen har kommet langt, kan det i noen tilfeller være aktuelt med artrodese, altså avstiving av leddene. Ved alvorlig hofteleddsartrose er protese et alternativ. Proteser for albueledd og kneledd er under utvikling.

Siste nytt