Legemiddelforgiftning hos katt

Legemiddelforgiftning hos katt oppstår om katten får i seg legemidler til mennesker. Legemidler for mennesker, slik som vanlige smertestillende, kan være farlige for dyr. Paracetamol ødelegger røde blodlegemer hos katten, og den kan dø innen et døgn.
Akutt  Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk

Legemiddelforgiftning hos katt oppstår om den får i seg medisin til mennesker. Katter kan da risikere å dø innen et døgn. Oppbevar derfor dine egne medisiner på et sted hvor katten ikke kommer til.

Symptomer på leggemiddelforgiftning

Medisin som paracetamol kan gi indre blødninger i mage og tarm. Det er også risiko for nyreskader, leverskader og dødsfall. Symptomer kommer først etter noen dager. En nyreskade kan drøye flere uker.

Forebygge

For å forebygge legemiddelforgiftninger er det viktig å vite hva katten din ikke tåler. Lær deg så mye som mulig om ulike stoffer, og ha kontroll over hva katten din får i seg, så langt det er mulig. Aldri gi katten en medisin som ikke er forskrevet til den av veterinær. Får den likevel i seg noe den ikke tåler, kontakt din nærmeste dyreklinikk eller smådyrvakt.

Behandling av legemiddelforgiftning hos katt

Forsøk aldri å få katten din til å brekke seg. Noen ganger får dyreeiere råd om å fremkalle brekninger ved å gi katten salt eller noe annet. Ring alltid veterinær for å få råd, og gi ikke katten salt – det kan føre til saltforgiftning i stedet. Katten skal brekke seg under kontrollerte former hos en veterinær.

Når søker jeg hjelp?

Mange forgiftninger kan man ikke engang se. Symptomene kan komme etter en tid og kan dessuten være diffuse. Det kan handle om at katten

  • får feber
  • er trøtt, slapp
  • ikke vil spise
  • får bleke slimhinner

Akutte symptomer kan være:

  • at katten får brekninger
  • at katten din får diaré
  • at katten din puster fort eller er ”hyper”

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren undersøker katten din, og begynner behandling ut fra hvilken forgiftning det gjelder. Om katten din nylig har fått i seg et farlig stoff, kan vi hjelpe den med å gulpe opp stoffet med brekningsfremkallende injeksjoner. Slik kan man unngå at katten utvikler symptomer på forgiftning.

Slik foregår undersøkelsen:

  1. Veterinæren lytter og stiller en rekke spørsmål. I sykdomsbeskrivelsen inngår bl.a.:
    • Hva og hvor mye du mistenker katten din har fått i seg.
    • Hvor lenge symptomene har pågått.
    • Om katten har hatt problemer tidligere.
    • Om det finnes rottegift der katten din ferdes.
    • Om dere har hatt gjester eller servert noe uvanlig.
  2. Veterinæren undersøker katten og kattens hud.
  3. På grunnlag av hva veterinæren mistenker feiler katten, tas det prøver.
  4. En diagnose eller foreløpig diagnose stilles.
  5. En eventuell behandlingsplan legges opp, inkludert planlagte oppfølgingsbesøk.

Avhengig av forgiftningens art og de skader forgiftningen har forårsaket, settes behandlingen i gang. Det kan handle om å forsøke å få stoffet ut gjennom brekninger, og å gi infusjon for å skylle rent. I visse tilfeller kan vi gi aktivt kull i tablettform eller gjennom væske. Ved kraftig forgiftning kan katten din skrives inn. Om det har gått lang tid siden forgiftningen, behandler man katten ut fra symptomer og de organene som har blitt skadet, oftest med infusjon iblandet medisin. Noen dyr får motgift mot de stoffene de har fått i seg.