Valpens helse

Hund Valp

Har du fått deg en valp, eller vurderer du å skaffe deg en?
Gratulerer, du har en fantastisk tid i vente!

Uansett om du er en erfaren hundeeier, eller om det er første gangen du har en valp i hus, kan det være lurt å friske opp kunnskapene eller lære deg det viktigste om hundens helse, omsorg og de risikoene som finnes.

For å få en den ordentlig gode vennen må du dedikere ekstremt mye tid og kjærlighet det første året. Da får du en hund som har det bra og gir glede resten av livet.

En god start er selvfølgelig å lese litt litteratur om hundens behov. Her får du vite mer om helse, adferd, sykdommer, skader og risikoer hos valper.

Du kan hente valpen tidligst når den er åtte uker. Før dette trenger den mammaen sin og søsknene for å lære seg hundeoppførsel.

Vaksinering av valp

Når du får hjem valpen, bør den være ID-merket og ha fått ormekur og eventuelt vaksine. Valpen skal også være inspisert av en veterinær før den leveres, og attesten skal ikke være mer enn en uke gammel. Den viktigste vaksinen gis når valpen er 12 uker gammel. Neste er ved 1-årsalderen. Deretter bør hunden din vaksineres hvert tredje år for å beskyttes mot valpesyke, hundepest og hepatitt. For kennelhoste er det nødvendig med vaksinasjon hvert år.

Ormekur for valp
Rundorm er ormen som forekommer oftest hos hundevalper. Etter at oppdretteren har gitt ormekur, bør valpen din få ormekur ved behov. Rådfør deg gjerne med veterinær dersom du mistenker orm. Dersom hunden din kommer fra et annet land, bør du få oversikt over hvilke typer ormer, parasitter og andre sykdommer som er aktuelle å beskytte mot.

Forsikring
Sørg for at hunden din er forsikret fra og med den dagen du kjøper den.

Skap trygghet for valpen
Den første tiden bør du ikke la valpen være for seg selv, men hold deg nær den og bruk tid med den for å få en god relasjon. Regn med å dedikere mye tid til hundens utvikling hele det første året, så legger du et godt grunnlag for framtiden.

Fôr
Velg et godt tørrfôr tilpasset unge, voksende hunder. Følg med på vekten, selv en valp kan bli overvektig. Ta små biter fra dagsrasjonen og gi til hunden som belønning.

Mosjon og utvikling
En valp skal ikke mosjoneres hardt, men trenger trening og lek. Valpens hjerne ønsker ofte å gjøre mer enn det kroppen klarer, men for mye bevegelse kan gi fremtidige helseproblemer. Ofte viser valpen når den ikke orker mer. Venn valpen til å omgås med andre hunder og mennesker. Det er også lurt å trene på å ta buss og t-bane, eller ta et besøk i dyreklinikkens venterom. Gå gjerne på hundekurs.

Søvn og hvile
Valper trenger mye hvile, og skal ha en egen seng eller plass der den alltid får fred og ro. La den komme seg etter aktivitet. Søvn er en del av valpens utvikling.

Sikre hjemmet ditt
Rydd bort småting som legoklosser, mynter og sokker. Fjern giftige planter som lilje, julestjerne og prikkblad. Oppbevar rengjøringsmidler og medisiner på et sikkert sted. Fest ledninger til veggen, eller dekk dem til. Dra ut kontaktene når ledningene ikke brukes. Stopp valpen fra å gå ut på balkongen med dørstoppere eller barnegrind. Vær oppmerksom på giftige planter i hagen, sikre søppelbøtter og søppelsekker. Rydd opp søl fra kjemikalier og maling i boder og garasje. Har du svømmebasseng, skal det være sikkert tildekket når du ikke har det under oppsyn.

Å få hunden stueren
Hovedregelen når du skal få valpen stueren, er å gi ros. Å skjenne fungerer ikke. Ta hunden ut når den har spist eller lekt, og gi den ros når den tisser på riktig sted. Det kan ta et halvår, men også gå fortere, å få hunden stueren.

Det daglige stellet

Venn valpen til at du håndterer den. Gå gjennom pelsen hver dag, klem og kjenn på kropp, bein og labber. Husk at du ikke skal ha hastverk når du holder på med hunden, men gjør det til en rolig og koselig stund.

 • Pels
  Venn valpen til å bades og børstes. En frisk hund kan vanligvis bades en gang i måneden. Hunder med mye pels trenger regelmessig stell. Børste og karde er et must. Floker samler skitt som skaper en grobunn for hudirritasjoner.
 • Ørene
  Gjør det til en vane å sjekke valpens ører. Ørene skal være rene, ha en jevn, blek farge og ikke inneholde sekret. Særlig hunder med hengende ører kan trenge hjelp med ordentlig rengjøring med jevne mellomrom. Bruk et mildt ørerengjøringsmiddel, og tørk av det ytre øret med litt bomull eller en kompress.
 • Munn/tenner
  Puss valpens tenner, det forebygger tannproblemer i fremtiden. Bruk hundetannkrem, siden tannkrem for mennesker er for sterkt for hunder. Det holder ikke å pusse en gang i uken, det skal helst gjøres hver dag.
 • Labber og klør
  Gjør hunden vant til at du tar på labbene, så blir det enklere å klippe klørne. Hvor ofte de skal klippes, er avhengig av hvilket miljø hunden oppholder seg, i og hvor aktiv den er. Annenhver til hver tredje uke er passende for de fleste hunder.
 • Temperatur og allmenntilstand
  Sjekk valpens kroppstemperatur når den er frisk og rolig. Normal temperatur er 38–39 grader. Jo mer du vet og kan om hundens normale fysikk, adferd og anatomi, desto enklere er det å oppdage når noe ikke stemmer.
 • Sykdom, skader og risikoer
  Vanligvis trenger du ikke å ta med valpen din til en veterinær. Men om den er slapp, halter, har feber, klør eller kaster opp og har diaré, kontakt dyreklinikken din. Dette gjelder selvfølgelig dersom valpen har fått bittsår, flenger eller har skadet seg på en annen måte.
 • Forgiftning
  Hunder tåler ikke løk, salt mat og sjokolade, og jo høyere kakaoinnhold, desto verre. Å få i seg glykol, medisiner eller rengjøringsmiddel kan også være livstruende. Noen planter er også giftige for hunden. Dersom hunden blir bitt av huggorm, er situasjonen akutt. Dra umiddelbart til nærmeste dyreklinikk eller dyresykehus.
 • Indre skader
  Hunder undersøker gjerne ting med munnen, og noen valper tygger på alt. Altfor ofte opereres valper som har fått i seg noe som siden har satt seg fast i tarmen. Ved 4–5 måneders alder mister de melketennene og kan tygge ekstra mye.
 • Kløe
  Dersom valpen klør seg svært mye, kan det være tegn på hudproblemer, som kan være forårsaket av en parasitt. Kontakt dyreklinikken din.
 • Oppkast eller diaré
  Husk på at valper er mer sensitive for dehydrering enn voksne hunder. Dersom valpen din kaster opp eller har diaré, ikke nøl med å kontakte veterinær.
 • Avlsfeil
  Noen hunder rammes av spesielle rasespesifikke sykdommer og problemer. For dem finnes det spesielle kontroller som hunden kan gå gjennom, som for eksempel røntgen av ledd, øyelysning og annet. Sjekk med oppdretter eller raseklubben.

Valpens apotek

Forbered en egen toalettmappe til hunden med for eksempel følgende innhold:

 • Klotang
 • Flåttpinsett
 • Førstehjelpskrin
 • Bomull, fysiologisk saltvann
 • Febertermometer
 • Gasbind
 • Kompresser
 • Bandasjeteip
 • Saks

Sjekkliste – en frisk hund har:

 • klare, skinnende øyne uten sekret
 • fuktig og kjølig nese, uten sekret
 • ikke dårlig ånde
 • rosa tannkjøtt og hvite, rene tenner
 • rene og luktfrie ører
 • skinnende pels

Siste nytt