Sommeren fra A til Å for din hund

Sommeren står for døren, med sine gleder og potensielle farer. Det er mange ting å tenke på for en hundeeier! Her gir vi deg en huskeliste med sommeren fra A til Å slik at du og din firbente venn er best mulig forberedt. 

A –Allergi

20 – 25 % av alle hunder har allergi, og mange av disse er pollenallergikere som får problemer om sommeren. Dersom hunden din får kløe, ørebetennelse eller andre plager i sommermånedene, er det god grunn til å ta den med til dyrlegen for undersøkelse og behandling.

B – Bilsyke

Sommerferie betyr ofte lange bilturer. Mange hunder blir bilsyke med kvalme og oppkast. Heldigvis er det hjelp å få! Kontakt din faste veterinær for eventuell resept på kvalmestillende medisiner til hund.

C – Canicur

Diaré er en vanlig sommerplage hos hunder. De kan ha spist noe de ikke tåler, eller blitt smittet med et virus. Canicur og andre tilsvarende kosttilskudd kan være godt å ha i beredskap for å korte ned sykdomsforløpet, og fås kjøpt på apotek og hos veterinær. Husk at dersom hunden blir slapp, får redusert matlyst, eller har blodig avføring skal den til undersøkelse hos veterinær.

D – Dehydrering

Lavt vanninntak kombinert med varme kan føre til dehydrering. Første tegn er at hunden blir slapp. Du kan selv til en viss grad vurdere om hunden din er dehydrert; Se etter mindre elastisk hud og tørrere tannkjøtt. Grip et stykke hud i nakken med tommel og pekefinger og slipp. Hvis huden ikke faller tilbake i normal stilling umiddelbart er det tegn på at hunden kan være dehydrert. Sjekk det gjerne på din egen hund under normale forhold, så vet du hvordan det bør være. Husk alltid å ha med friskt vann i varmen, og at valper i vekst trenger mer vann enn voksne hunder.

E – Echinococcus

Echinococcus multilocularis er det latinske navnet på revens dvergbendelorm. Denne parasitten er vi så heldige å ikke ha i Norge. Hunder må derfor behandles mot Echinococcus før de reiser hjem etter å ha vært i utlandet. Behandlingen skal utføres av dyrlege, og føres inn i hundens pass for å være gyldig. Bendelormen kan også gå på mennesker, og vil kunne gi svært alvorlig sykdom med svulstlignende parasittblærer i indre organer. God grunn til å behandle med andre ord!

F – Flått

Flått er et lite edderkoppdyr som mange hundeeiere er godt kjent med. Flått bør fjernes så fort som mulig fordi den kan overføre sykdom. Det enkleste er å bruke en flåttpinsett, men det er ikke avgjørende. Unngå å klemme på kroppen til flåtten, ta tak helt nede ved huden og vri rundt. Det er ikke farlig om det sitter igjen noen munndeler. Dersom du oppholder deg i områder med mye flått, bør forebyggende behandling vurderes Det finnes en rekke ulike reseptbelagte produkter, både dråper, halsbånd og tabletter. Veterinæren vil foreskrive det som passer din hund best. Bruk aldri flåttmiddel for hunder til din katt, eller omvendt.

G – Giftige alger

Særlig sensommer og høst kan det under visse forhold bli en oppblomstring av giftige alger i vannet. Hunden kan forgiftes av å svelge slikt vann. Symptomer vil være skjelvinger, oppkast og ustøhet. Forgiftningen er potensielt dødelig, og veterinær må kontaktes umiddelbart ved mistanke om algeforgiftning.

H – Heteslag

Det burde være kjent for alle, likevel er det er problem hver sommer: Hunder får heteslag og i verste fall dør av å sitte i parkerte biler. Det blir mye raskere varmt i bilen enn man tror! Med sin begrensede evne til å kvitte seg med overskuddsvarme er hunder svært utsatt for overoppheting. Dersom hunden har blitt overopphetet er rask behandling viktig: Kjøl den ned med våte og kalde håndklær, og transporter den umiddelbart til dyrlege.

I – Ispinner

Det er ikke bare mennesker som liker is! Og ofte liker vi å dele på isen med hunden vår ved å la den slikke av pinnen. Resultatet er at mange hunder faktisk sluker hele ispinnen. Den kan noen ganger passere og komme ut naturlig vei, andre ganger er det behov for et veterinærbesøk, og i verste fall en operasjon.

J – Jaktforberedelser

Etter sommer kommer høst, og for mange er dette ensbetydende med jakt. For at hunden skal være fysisk klar til jakta, må forberedelsene starte på sommeren. Ut på tur!

K – Kennel

Hunden kan ikke alltid være med på ferie, og da er kennel et nødvendig alternativ. Mange kenneler er fullbooket om sommeren, så det lønner seg å være tidlig ute med reservasjonen.

L – Larver

Fluelarver har sin storhetstid om sommeren, og de trives både i matrester og i møkk. Det er derfor svært viktig at det ikke samler seg møkkrester i hundegårder og i lang pels, da dette eller raskt kan bli bosted for tusenvis av larver. I verste fall kan larvene begynne å spise på selve hunden, men omfattende skader som resultat.

M – Mat

Ta med hundens faste mat på ferie! Dermed kan du unngå oppkast og / eller diaré som et resultat av uvant mat og brått fôrskifte.

N – Ny valp

Sommerferien er en fin tid å få ny valp på, for da har du tid til å være hjemme med den i flere uker for å gradvis venne den til å være alene hjemme før du skal på jobb igjen. Du bør ikke ha omfattende ferieplanene dersom du er nybakt valpeeier. Bruk heller tiden i hjemmemiljøet.

O – Ormebitt

Ormebitt er den store frykten for mange hundeeiere. Dersom hunden blir bitt av huggorm, må den fraktes til dyrlege så snart som mulig. Med god og rask behandling er det sjelden at hunder dør av ormebitt. Såkalte huggormtabletter har man sluttet å bruke, da det ikke har noen dokumentert effekt.

P – Pass

Hunder som skal på ferie i utlandet må ha pass. Passet utstedes hos veterinær. For at det skal være gyldig må det blant annet merkes med hundens ID-chipnummer.

Q – Quiz

Quiz er ikke bare moro for mennesker, men også for hunder! De liker å løse problemer, og når du har ferie har du god tid til å lage oppgaver til hunden din. Hvordan åpner man en eske med godbiter i? Hvordan snur man en boks med en pølsebit under? Hvor i skogen gjemmer matmor seg?

R – Reise med hund

Hvis du skal ha med hunden på reise i sommer, er det viktig å starte tidlig med forberedelsene. Hvor skal dere? Skal dere reise med bil, tog, buss, fly eller båt? Alle fremkomstmidler har sine fordeler og ulemper, og sine regler man må forholde seg til. Ved å starte planleggingen i god tid unngår man at ferien ødelegges av at ting ikke går som man ønsker.

S – Solbrent

Lyse hunder og hunder med lite pels kan bli solbrente akkurat slik som deg og meg. Ekstra utsatt er nese, området rundt øynene og ørene. Bruk solkrem med faktor for å unngå dette. For nakenhunder kan det være nødvendig å smøre hele kroppen.

T – Tog

Hunden din kan være med på toget, reglene som gjelder kan du lese mer om på nsb.no. Det er et begrenset antall plasser tilgjengelig per reise, vær derfor ute i god tid med reservasjonen. Hunder med skulderhøyde over 40 cm må betale «hundebillett» som er 50 % av voksenbillett. Husk å venne hunden til å ta toget ved å ta noen kortere turer i forkant av den lengre ferieturen.

U – Utlandet

Dersom du planlegger å ta med hunden til utlandet i sommer, bør du gå inn på mattilsynet.no sin veileder: «Slik reiser du med kjæledyret ditt» for å få oversikt over hvilke regler som gjelder. Hvis kravene Mattilsynet stiller for tilbakeførsel ikke oppfylles kan du risikere å måtte la hunden din bli igjen i utlandet, eller stå i karantene i flere uker. Begge deler er en kostbar affære.

V – Våteksem

Varme + fuktighet = risiko for våteksem. Våteksem er en hissig og smertefull hudbetennelse som sprer seg fort. Sørg for å tørke hunden godt etter bading dersom den har tett pels, eller har lett for å få våteksem. Har betennelsen først oppstått er det viktig å klippe pelsen godt i området, og rense daglig. Ofte må hunden inn til dyrlege for behandling.

W – Warfarin

Warfarin er en av de vanligste rottegiftene, og sommeren er høysesong for forgiftning hos hund. Oftest skyldes det at rottegift er lagt ut på en uforsvarlig måte. Warfarin virker ved å gi blødninger. Dersom du har mistanke om at hunden din har fått seg rottegift må du kontakte veterinær med en gang.

X – Xylitol

Hunder tåler ikke det kunstige søtningsmiddelet xylitol. Xylitol er vanlig å bruke i for eksempel sukkerfri tyggegummi og brus. Dersom du har mistanke om at hunden din har fått i seg xylitol, er det viktig å kontakte veterinær raskt da den ellers kan få livstruende forstyrrelser i blodsukkeret.

Y – Yndlingstiden

Hunder elsker å være sammen med flokken sin, og ferietid er yndlingstid om dere kan være sammen!

Z – Zylkene

Enkelte hunder er engstelige for ukjente ting, bilkjøring med mer. Dermed kan sommeren være en utfordring for mange. Zylkene er et kosttilskudd som kan virke beroligende i slike situasjoner. Zylkene og tilsvarende produkter kan kjøpes på dyreklinikk.

Æ – Æhh!

Noen ganger går ikke ting som planlagt! Blir hunden syk på ferie er det ikke alltid så lett å vite hvor man skal henvende seg. Heldigvis har alle kommuner et ansvar for en tilgjengelig veterinærvakt, informasjon om dette finnes ofte på kommunens hjemmeside. I tillegg vil den enkelte dyreklinikk gjerne opplyse om hvem som har vakt utenom ordinære åpningstider.

Ø – Ørebetennelse

Varme + fuktighet = økt risiko for ørebetennelse. Det samme gjelder dersom hunden har pollenallergi. Dermed er sommeren høysesong for ørebetennelser! Ser du at hunden blir rød i øret, det lukter vondt, den klør seg, eller det kommer sekret og puss fra øret er det all grunn til å ta en tur til dyreklinikken ganske raskt. Tidlig behandling er viktig for best mulig resultat.

Å – Åndedrettsbesvær

Hunder kan ikke svette på kroppen, i stedet peser de for å kvitte seg med varme. Kortsnutede hunder som for eksempel fransk og engelsk bulldog, mops og pekingeser har ofte trange luftveier, et problem som forsterkes i varmen. De kan dermed få betydelig åndedrettsbesvær, særlig om de er i aktivitet. Dette må man som eier ta hensyn til, og tilpasse både feriested og aktivitetsnivå til hundens anatomi.